2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1


HİPERAKTİVİTE VE DİKKAT EKSİKLİĞİ İLE İLGİLİ
AİLELERDEN GELEN SORULAR VE CEVAPLARI

1) 10 yaşındaki oğlum çalışmayı sevmiyor. Tek başına kesinlikle çalışamıyor. Benimle çalışırken dersin sonu sürekli kavga ile bitiyor. Ders çalışmayı nasıl sevdirebilirim. 10 yaş ergenlik dönemi için erken değil mi? Bilmediği şeylere karşı yoğun bir korkusu var.
Çocuğunuzda dikkat eksikliği sorunu olabilir. Bu durumundan dolayı hem derse başlamakta hem de dersi anlamakta zorlanabilirler. Bu nedenden dolayı sizinle birlikte ders çalışmaya başladığını istemeyi düşünüyoruz. Böylece sizinle yaptığı ödevlerde, yanlış yapma riskini ortadan kaldırmış olacaktır. 10 yaş ergenliğe girmek için uygun bir yaş değildir. Ergenlik 11 yaşın bitimi 12 yaş ile başlamaktadır. Çocuğunuzun sorunu ergenlikten kaynaklanmamaktadır. Çocuğun bir an önce bir psikologa götürülmesi hem sizi hem de çocuğu rahatlatacağını düşünmekteyiz. Psikolog size ders çalışmanın kolay, hızlı ve kalıcı tekniklerini gösterecektir. Vakit kaybedildiği takdirde çocukta kendine güvensizlik durumu yerleşebilir.
2) İlkokul birinci sınıfa yeni başlayan oğlum okula başlamadan önce, hep komşularım bu çocuk çok zeki okulda çok başarılı olacak derlerdi. Şimdi çocuğumun bir zeka problemi olmamasına rağmen öğretmeni çok şikayetçi. Artık çocuk da okula gitmek istemiyor.
Zekası normal olan hareketli çocuklar okula uyum sağlamakta zorluk çekebilir. Ayrıca hareketli olup yerinde, sırasında oturmakta zorlanabilirler. Psikologlar bu özelliklere sahip olan çocukları, hiperaktif ya da aşırı hareketli çocuklar olarak adlandırırlar. Bu çocukların kendilerine has özellikleri vardır. Sizin çocuğunuzun da hiperaktif olabileceğinden dolayı öğretmeninden şikayet geldiğini düşünmekteyiz. Öncelikle çocuğunuzun hiperaktif olup olmadığının belirlenmesi ve hiperaktif ise derecesinin saptanıp ona yardımcı olacak bir eğitim programının hazırlanmasını ve bu programda sizin ve öğretmeninin yapması gerekenlerin belirlenmesi gerekmektedir.
3) İlkokula geçen sene başlayan oğlum okula çok istekli gitmesine rağmen okulda zorlandı. Hem kurallara uymakta hem de yazmakta ve okumakta çok güçlük çekti. Öğretmeni bir psikologa götürmemizi söyledi. Biz kendi kendine düzelir düşüncesiyle götürmedik. İkinci sınıfta yine zorluklar devam ediyor. Çapa'da zekası normal bulundu.
Yukarıda anlattığınız özelliklerinden dolayı çocuğunuzun dikkat eksikliği problemi olabileceğini düşünmekteyiz. Bu gruptaki çocukların zekaları normaldir. İki konuda zorlanırlar. Dikkatlerini toplamakta ve bir konuya konsantre olmakta zorluk çekerler, en ufak bir dış uyaran bile dikkatlerini kaybetmelerine sebep olabilir. Bu nedenden dolayı yazı yazmada, ödev yapmada sorunlar yaşarlar. Öğrenme konusunda zorlandıklarında, kaçış yolu olarak karnım ağrıyor ya da midem bulanıyor tarzında bahaneler uydurarak okula gitmek istemeyebilirler. Çocuğunuzu bir psikoloğa götürürseniz, çocuğun sıkıntısının nerden kaynaklandığını bulacak ve ona uygun olan doğru ders çalışma tekniklerini size öğretecektir. Bunları kullanarak bu sorunu halledecek çocuğu ve kendinizi rahatlatmış olacaksınız.
4) Yetişkinlerdeki aşırı hareketliliğin nedenleri nelerdir?
Aşırı hareketli çocuklar erken yaşta tedavi edilmezse, büyüdüklerinde de aynı sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu durum onların evlilik yaşantıları da dâhil olmak üzere, hayatlarının pek çok döneminde zorluklar yaşamalarına sebep olabilecektir. Bunun içinde aşırı hareketliliğin tedavisinde geç kalınmamasının önemi çok büyüktür.

 

 

İçindekiler












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.