2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

HİPERAKTİF ÇOCUK YOLCULUKTA

Hiperaktif çocukla bir yolculuk yapılacaksa bunu çocuğa anlayabileceği şekilde açık, basit, sade sözcüklerle ona bilgi vermek gerekmektedir. Bu bilgi verilmezse bu çocuklar çok sorun çıkarabilirler. Nereye gidileceği, yolculuğun neyle yapılacağı ve ne kadar süreceği anlatılmalıdır. Hiperaktif çocuklar gezmekten, yeni yerler görmekten ve yeni kişilerle tanışmaktan çok hoşlanırlar. Onlara gidilecek yerler hakkında bilgi verilirse, camdan dışarısını seyrederler ve gereksiz sorular sormazlar.
Yolculukta her gördüklerini isteyebilirler. Onlara ne alabilecekleri önceden söylenmelidir. Yolculuğa aç karnına çıkartılmamalıdırlar. Onlar aç olduklarında daha fazla tepki verirler. Yolculukta yanınızda önceden hazırlamış olduğunuz bir oyuncak paketiniz, bir yiyecek paketi, boya, kitap, defter, puzzle ve logolardan oluşan bir başka çantanız olmalıdır. Bütün bu çantalar zaman zaman farklı sıralarla devreye girebilmelidir. Özellikle çocukla yapılacak yolculuklarda çocuğun uyku düzenini bozmamak çok önemlidir. Eğer yolculukta çocuğun uyku saati geldi ise yolculuğa çıkarken onun uyuyabileceği düşünülerek uyku için gerekli materyal yanınıza alınmalıdır. Ve onun rahatça uykuya geçebileceği ortam hazırlanmalıdır. Çocuğun çok zorunlu birkaç durumun dışında uyku düzeninin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Eğer yolculukta başka çocuklar varsa onlarla oynaması, konuşması veya birlikte oturması sağlanmalıdır. Çocuklar yanlarında başka çocuklar olduğunda onlara uyarlar. Bazen istediğiniz işleri diğer çocuğa anlatın. Onu işin içine sokun. Sizin çocuğunuz otomatikman diğer çocuğa uyacaktır. Yanındaki çocuğa da oyuncak ve yiyeceklerden ikram edin. Ama ölçüyü abartmayın. Sonra sizin çocuğunuz tepki gösterecektir.
Kardeşler yolculukta sizin daha rahat etmenize izin verirler. Bazen de hareketli bir kardeş diğer kardeşi de yoldan çıkarabilmektedir. Böyle durumlarda çocukların kaybolması gibi sıkıntılı durumlar yaşanabilmektedir. Böyle durumlarda paniklemeden önce çocuğun gözünden düşünün. Siz çocuk olsaydınız ne yapmak size daha cazip gelirdi? Bu yönde hareket edin. Eğer onu kaybedip yeniden bulduysanız, ona bağırmadan bu durumun kötü bir durum olduğunu bir daha yaşanmamasını istediğinizi, dikkatli olmasını istediğinizi ona anlatın. Bu durumdan faydalanmak isteyebilecek kötü kişilerin olabileceğinden bahsedin. Bütün bunları sakin ama kararlı bir şekilde anlatın. Bir kaybolma durumunda kendisinin ne yapması gerektiğini birlikte oyun oynuyormuş gibi bir canlandırma yapın. O kaybolmuş çocuk olsun siz ona ailesi ile ilgili sorular sorun. Ezberlemesi gereken bilgileri verin. Nereye, kime gideceğini önce söyleyin sonra birlikte oynayın. Konuyu korkutucu halden çıkarın. Kendisini aşırı korkutmayın. Ama bu konuda çok dikkatli olmasını söyleyin. Böyle durumlarda kime güvenebileceğini belirtin.

 

Köşe yazıları












 
Nisan 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.