2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

HİPERAKTİVİTESİ VE DİKKAT DAĞINIKLIĞI OLAN ÇOCUKLARIN OKUL BAŞARISIN SAĞLAMAK İÇİN AİLENİN BİLMESİ VE UYGULAMASI GEREKEN BİLGİLER

Bu çocukların dikkatleri ve konsantrasyonları çabuk dağılabilmekte ve kolay kaybolabilmekte olduğu için çocukların ders çalışacakları veya ödev yapacakları mekanlar konsantrasyonu ve dikkati bozmayacak şekilde düzenlenmelidir. Böylece aile çocuğun işini ve hayatını kolaylaştırmış olacaktır.

Kural 1) Ortamın Düzenlenmesi: Çocukların ders çalışma mekanının dikkati dağıtmayacak şekilde düzenlenmesidir.

  • Çocuğun ders çalışacağı ortam hep aynı olmalıdır.
  • Çocuğun ders yapacağı ortamda çok fazla eşya olmamalıdır.
  • Çocuğun ders yapacağı ortam çok büyük geniş olmamalıdır. Örneğin evde salonda değil kendi odasında veya oturma odasında çalışmak daha doğru olacaktır.
  • Odada çocuğun bakış alanına giren duvarda, hiçbir resim, obje olmamalıdır. Çocuğun dikkatini bozacak bu tür şeyler ya çocuğun ders çalıştığı zaman kaldırılmalı ya da o duvar boş tutulmalıdır. Çocuğun ders çalışırken kullandığı masa boş duvara bakacak şekilde yerleştirilmelidir. Bu masa daha sonra çekilebilir. Ayrıca, eğer çocuğun bir masası var ve onun tam arkasında da bir kütüphanesi varsa, çocuk bu kütüphaneye bakmak durumdadır. Ama kütüphanede bulunan pek çok kitap, biblo, oyuncak, kalem gibi eşyalar var ise o zaman masayı kütüphanede ayırmak gereklidir. Bu mümkün değilse bu defa sorunu şu şekilde çözebilirsiniz. Örnek verecek olursak; çocuğun kütüphanesinin üstüne beyaz bir çarşaf serilir. Bu çarşaf kitaplığın üstüne raptiyelerle tutturulur. Çocuğun ders çalışması bittiğinde bu çarşaf katlanarak toplanır ve kütüphanenin üstüne konur. Ertesi gün çocuk yine ders çalışacağı zaman bu perdeyi indirecek, ders bittiğinde de toplayacaktır. Ders çalışma hep böyle devam edecektir.

Sonuç olarak ders çalışma döneminde çocuğun dikkatini çekecek veya bozacak uyaranlar ya çok az veya hiç bulundurulmamalıdır. Hem çocuğun odası çok güzel ve onun istediği gibi olmalı, hem de ders çalışırken bu cıvıl cıvıl olan odanın bir bölümü sade bırakılmalıdır. Ya da ders çalışma zamanlarında pratik bir şekilde sadeleştirilebilmelidir.

Kural 2) Ders çalışma hep aynı yerde ve aynı saatte yapılmalıdır. Bu durum çok önemlidir. Çocuğun beyni sürekli olarak bu saatte bilgiyi bekler durumda olacaktır. Bu saatin sabitlendirilmesi çocuk açısında da önemlidir. Çocuk neyi ne zaman yapacağını bilirse işe başlama zorluğu olan bu çocukların işi bir açıdan kolaylaşmış olacaktır.

Kural 3) Çocuk ders çalışacağı zaman yukarda anlattığımız gibi odasındaki görsel uyaranlar azaltıldığı gibi işitsel uyaranlar azaltıldığı gibi işitsel uyaranlar konusunda da mekan ayıklanacaktır. Ders çalışırken Radyo, Volkmann , TV açık olmamalı ve konuşma olmamalıdır. Yani aynı odada hem biz konuşalım, hem de çocuk bir köşede ders yapsın olayı mümkün değildir.

 

Köşe yazıları












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.