.: ARKADAŞ EDİNME ZORLUKLARI :.
|
GENÇLİKTE ARKADAŞLIK
Bu Dönemde arkadaş edinmek bazen korkutucu olabilir. Özellikle kız erkek arkadaşlıklarında endişeler kaygılar yaşanabilir. Arkadaşsız kaldığınızda kendinizi çok kötü hissedebilirsiniz. Dışlanmış olduğunuzu düşünür, değersiz bir kişi olduğunuz fikrine kapılabilirsiniz. Bazen de arkadaşım yok veya yeteri kadar fazla değil öyleyse bende bir sorun mu var kaygısına kapılabilirsiniz. Arkadaşlıklar kendiliğinden oluşmaz. İyi candan bir arkadaşlığın olabilmesi için her iki tarafında katkıda bulunması gerekir. Arkadaşlıklarda karşılıklı saygı, sevgi anlayış, hoşgörü ve karşılıklı gelişme olgunlaşma vardır. Arkadaşlıklarda sevgi kadar arkadaşın davranışlarına, duygularına, görüşlerine saygı göstermek de çok önemlidir. Arkadaşlık bir ödül olarak düşünülmelidir. Her arkadaş bir diğerinin ödülüdür. Önemli olan iyi ve doğru arkadaşı seçebilmektir. İyi arkadaş kişiyi yukarı doğru taşırken kötü arkadaş ise aşağı doğru çekebilir.
ARKADAŞ EDİNME
Girdiğiniz ortamda kimseyi tanımıyor olmanız bir engel değildir. Rahat olun güzel bir söz ilişkiyi başlatabilir Arkadaşlığı başlatmak için soru sormak, konuşulan konuda kendi fikrini açıklamak yardım istemek en uygun yöntemdir. Karşınızdaki kişiyi dinleyin. Sözünü kesmeyin. Dinlediğinizi gösterin. Fikirlerinizi paylaşın. Yalnız kalmayın. Arkadaşlarınızla birlikte olun. Sportif, sosyal, kültürel ve akademik ortamlara girin. İmkanları değerlendirin, spor, müzik, sanat etkinliklerine gidin. Klüplere üye olun. Bu tür klüpler arkadaş edinmek için en uygun ortamlardır.
Gülümseyin : Bu sizin arkadaşlığa açık olduğunuzu, dostluklara hazır olduğunuzu gösterir.
Rahat olun ve bu rahatlığı hareketlerinizle de gösterin. Huzur ve hoşgörülü olun. Olumlu yaklaşın
Göz teması kurun : Böylece karşı tarafa onu dinlediğinizi önemsediğinizi belli etmiş olursunuz.
Dinlerken Onayladığınızı Belli Edin : Arkadaşlıkta taraf olduğunuzu belirtin. Arkadaşlıkta devamlılığın olması gerektiğini düşündüğünüzü vurgulayın.
Sosyal Becerilerinizi Geliştirin : Sosyal beceri kelimelerini kullanın. Nasılsınız, hoş geldiniz, iyi günler, geçmiş olsun, anneniz iyi oldu mu gibi … Selam verin. Hal hatır sorun, günaydın, iyi akşamlar demekten çekinmeyin. Doğal davranın.
Kendinize Zaman Tanıyın : Daha önce yaptığınız başarılı arkadaş edinmelerinizi düşünün. Eğer daha önce bunu yapabildiyseniz yine yaparsınız. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
Yeniden denemekten vazgeçmeyin : İlk adımı atmak zor olabilir. Bazen ilk adımı atan avantajlı olabilir. Eğer arkadaşınız hala yoksa “bende sorun mu var” gibi endişelenmeyin. Ortak ilgi alanlarınız ve beğenileriniz olduğunu fark ettiğiniz kişiyle karşılaştığınızda bu konuları paylaşın.
SAĞLIKLI İLİŞKİLER KURMAK İÇİN
Kendinize değer verin. Eğer siz kendinize değer verirseniz başkası da mutlaka size değer verecektir.
Kendiniz olun : Olduğunuz gibi görünün
Kendinizle ilgili konuları paylaşmak konusunda tedbirli davranın. Karşınızdaki kişiyi daha iyi tanıdıkça kendinizle ilgili daha fazla şey paylaşabilirsiniz.
Karşınızdaki Kişilerden Aklınızı Okumasını Beklemeyin : İsteklerinizi, ihtiyaçlarınızı dile getirin. Yanlış anlaşılmalara izin vermeyin. Kişilerin düş, fikirlerine, duygularına değer vermelisiniz.
Çatışmaları Çözümleyin : Sorunlar çıkabilir. Sorunları çözebilmelisiniz.