2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

HİPERAKTİVİTE SINAV BAŞARISINI DÜŞÜRÜYOR

Hiperaktif çocuklar çalışmaları gereken konuyu bilmelerine ve çok iyi çalışmış olmalarına rağmen dikkatsizlikten, dalgınlıktan ve unutkanlıktan dolayı hak ettikleri başarıyı gösteremeyebilirler. Bekledikleri notu almak bir yana onun çok altında da alabilirler. Böyle bir durumun sonucunda da çoğunlukla kendilerine haksızlık yapıldığını düşünürler. Yazılılardan sonra sınav kâğıtlarını görmek isterler. Sınav kâğıtlarına hocalarıyla birlikte baktıklarında yaptıkları hataların birçoğunun bilgi eksikliğinden değil de işaretleme hatasından ya da unutkanlıktan kaynaklandığını görürler. Cevaplanması gereken birden fazla seçeneği olan sorularda gözlerinden kaçmış seçeneklerin olduğunu fark ederler. Çok seçmeli testlerde doğru yanıtı bilmelerine rağmen soru kitapçığında yanlış şıkka işaret koyabilirler veya cevapları işaretlerken şıkları kaydırabilirler. Bütün bunlara rağmen test biçiminde uygulanan sınavlarda yazılı yanıt istenen sınavlara oranla daha başarılı olurlar. Çoğunlukla hesap hataları yaparlar. Örneğin elde birleri unutabilirler. Çarpım tablosunu hatırlamakta zorlanabilirler. Bu yüzden vakit kaybederler. Soruyu bilmelerine rağmen bir başka çocuğun bir dakikada çözdüğü bir sorunun çözümü onlarda on dakika bile sürebilir. Özellikle de yazılı sınavlarda yanlarında bulunan çocukların konuşması, hareket etmesi hatta kıpırdaması veya öğretmene soru sorması dikkatlerini bir anda dağıtabilir. Kaldıkları yeri ve konuyu hatırlayamayabilirler.
Genel olarak hiperaktif çocuklar yazılı imtihanlarda daha başarısızdırlar. Sözlü imtihanlarda dikkat hataları azalır. Ama sözlü imtihanlarda da heyecanları çok fazla olduğu için yine unutkanlıkları ortaya çıkabilir. Hatta bu heyecan utangaçlıkla birleşir, başarısız olacağım korkusu yaşamaya başlarlar. Bu korku imtihan fobisine kadar gidebilir. Hiperaktif çocukların hayal güçleri o kadar geniş ve zengindir ki imtihanla ilgili pek çok olumsuz düşünceyi akıllarına getirerek kendilerini daha fazla paniğe sokarlar. İmtihanla ilgili hiç bir çocuğun aklına gelmeyecek korkular geliştirirler. Kendileri için büyük önem taşıyan sınavlar öncesi, "sınavda ya tuvaletim gelirse", "sınavda midem bulanırsa", "kusarsam", "mide krampı tutarsa", "bir yerim ağrırsa" gibi olumsuz durumların olabileceğini çoğu zaman akıllarına getirirler.
Hiperaktif çocuklar sınavlarda çok acele ederler. Aslında böyle aceleci olmalarının sebebi bilgilerini unutma korkusudur. Acele yazarlar ama acele ettikçe de hata yapma şansları artar. Durumlarının getirdiği dezavantajları dokuz bölümde inceleyebiliriz:
1. Hareketli oluşlarından gelen dalgınlık, dikkatsizlik ve unutkanlıkları vardır. Kendileri de bu durumu fark edebilirler.
2. Kişilik yapılarında acelecilik vardır. Aceleden bildiklerini unuturlar.
3. Yazdıkları sınav kâğıtlarını ikinci kez okumaktan kaçarlar veya üşenirler. Yazdıklarını okumak onlar için çok zordur. Bunu yapmak onlara sıkıntı verir.
4. Genellikle zamanlarını iyi kullanamadıkları için sınav süresi yetersiz gelir. Zaman bittiğinde onların daha yazmak istedikleri pek çok şey vardır.
5. Ayrıntılara çok takılırlar. Ayrıntılar konuyu zenginleştirir ama ayrıntılarla uğraşırken zamanı tüketmiş olurlar. Bazı sorulara tekrar dönüp bakmak isterler ama çoğunlukla sınavı tamamlayamazlar. Sınav için verilen süreler çoğunlukla onlara az gelir. Çok azı sınavı "kalemlerinizi bırakın" dediklerinde bitirebilmiş olurlar. Onlar hala yazmak isterler veya bir şeyler yazmaya devam ederler.
6. Hiperaktif çocuklar hareketli çocuklar oldukları için ders saati olan kırk beş dakika boyunca sırada hareketsiz kalmaları onların dikkatlerini olumsuz etkileyebilir.
7. Çevrelerinde oturan arkadaşları onlardan silgi, kalem ya da benzeri bir şey isterse, onlara ya da öğretmene yüksek sesle sınav konusunda sorular sorarsa dikkatleri tamamen dağılabilir. Kaldıkları konuyu unutabilirler. Böyle durumlar için öğretmenlerin yapmaları gereken şey yazılı sınavlarda sınava başlamadan, tüm çocuklara "soru sormak istediğinizde yüksek sesle sormayın. Parmak kaldırın ben sizin yanınıza gelirim. Siz de alçak sesle sorunuzu bana sorarsınız" şeklinde bir açıklama yapmasıyla engellenebilir.
8. Hiperaktif çocukların ders çalışma ortamları onların öğrenmelerine uygun olarak düzenlenmediği takdirde bu durum sınav başarılarını düşürür.
9. Hiperaktif çocukların her şeyle aynı anda ilgilenme isteklerinden dolayı sınavlarda da akıllarına pek çok bilgi aynı anda gelebilir. Bu durumda soruların cevaplarını ayrıştırmakta, sınıflamakta ve sıraya koymakta zorlanabilirler. Ayrıntıları ayıklamakta güçlük çekerler.
Yukarıda sayılan, hiperaktif çocukların zekâ kapasitelerinin çok iyi olmasına rağmen sınavlarda ve özellikle yazılı sınavlarda kapasitelerinin altında başarı göstermelerinin nedenleridir. Bu çocuklar öğretmenlerinden, ailelerinden ve yakınlarından genelde "sınavdan daha iyi bir sonuç alabilirdin" veya "senden bundan daha iyisini beklerdim" gibi sözler duyarlar ve bu durumda çocuklar da zaman zaman kendilerine karşı haksızlık yapıldığını düşünürler.

 

Köşe yazıları












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.