2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

KEKEMELİK

Randevu için : 0530 315 78 40

Kekemelik bir konuşma bozukluğudur. Seslerin, hecelerin ve sözcüklerin tekrarı, uzatılması ya da konuşmanın akışını kesen duraklamalar şeklinde olabilir. Bozukluğun şiddeti kişinin içinde bulunduğu duruma göre farklılık gösterir. Psikolojik streslerin yoğun olduğu durumlarda artar (sınav, korku, endişe duygularını yaratan ortamlar, müdür, patron, karşı cinsten arkadaş). Konuşma bazen çok yavaş, bazen de çok hızlı olabilir.
Kekemeler şarkı söylerken ve şiir okurken kekeme olmaz. Bazı durumlarda tik biçiminde tekrarlayan hareketler konuşmaya eşlik eder. Örneğin, elini dizine ya da masaya vurma, ayağını yere vurma, başını sallama, gözlerini kırpma gibi.
Kekemelik çoğunlukla 2-7 yaşları arasında başlar. Çocuklarda yaygınlık oranı %1'dir. 2-3,5 yaşları arasında başlayan kekemelikler kendiliğinden ortadan kalkabilmektedirler. Bu yaşlardaki çocuklarda düşünce hızının, konuşma hızını geçtiği için henüz yetersiz konuşma ile düşünce ifade edilmemekte, bu yüzden konuşma bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Erken yaşta başlayan geçici kekemelik durumlarında aile, çocuğa düzgün konuşmak için baskı yapmamalı, konuşmasını düzeltmemeli, onu sık uyarmamalıdır.

Oluş Nedenleri: Yayınlarda kekemeliğin oluşunda ailesel genetik bir yatkınlık genellikle kabul edilmektedir. Bundan başka bazı yayınlara ve gözlemlerimize göre kekeleyen çocukların anne ve babalarında obsesif-kompulsif kişilik özellikleri ve hafif psikolojik rahatsızlıklara rastlanmaktadır. Bu tür özellikleri olan yetişkin kişi, çocuğa küçük yaştan, düzen, temizlik ve terbiye konularında disiplin uygulamakta ve yapısal, ailesel yatkınlığı olan çocuklarda herhangi bir etkenle kekemelik başlayabilmektedir.
Son yıllarda kekemelerde, konuşmanın beyinde yetersiz lateralize olduğu; daha çok, her iki hemisferde de temsil edildiği; bu nedenle konuşmanın kolaylıkla kesilmelere uğrayabileceği ve bunun bir etkene bağlı olduğu görüşü ağırlık kazanmaktadır.
Başlatan Etken: Kekemeliğin başlamasında korku en büyük rolü oynamaktadır. Halk arasında da bu kanı yaygındır. Çoğunlukla çocukluk döneminde 2-6 yaşlar arasında görülen kekemeliğin bir korku faktörüyle ortaya çıktığını belirtmektedirler. Işıklar söndü, köpek saldırdı, trafik kazası geçirdik, babasını uzun süre göremedi, anne ameliyat oldu, ikinci kardeş geldi, anneanne öldü, gibi korkutucu ve üzücü olaylardan hemen sonra kekemelik başlamıştır. Aile kekeleyen çocuğu daha sorulmadan '' hiçbir şeyden de korkmadı ki niye oldu anlayamadım '' diye getirmektedir.

Gidiş ve Sonlanış: Genellikle kronik bir gidiş gösterir. Zaman zaman düzelmeler olabilir. Bu düzelmeler aylarca sürebilir. Hafif vakaların %50-%80'i kendiliğinden düzelir.

Tedavi: Çocuğun düzgün konuşması için zorlanmaması yetersizlik duygusunu pekiştirici tutumlardan alay etme, utandırma, zorlanma gibi kaçınılması gerekir.
Ailenin aşırı titiz, düzenli, denetimci ve kuralcı tutumu gevşetilmelidir. Psikoterapi 8-9 yaşlarından küçüklerde oyun, daha büyük çocuklarda konuşma terapisi yoluyla uygulanır. Kekemelik tedavisinde amaç yalnız kekemeliğin geçmesi değildir. Çünkü kekemelik bir süre devam ettiği için toplum içinde çocuğu güç durumda bırakır. Çocuğun benlik saygısını zedeler. Tedavinin esas amacı benlik saygısını korumaya yönelik olmalıdır. Genellikle bu çocukların önemli olumlu özellikleri vardır. Bunları bulup çıkarıp, dikkatini ve ilgisini bu olumlu yönlerine çevirerek kekemeliğe önem vermemesi öğretilmelidir. Verilen önem azaldıkça kekemelik de giderek hafifler.

Konuşma Tedavisi(speech therapy): Konuşma tedavisi uzmanları tarafından, özel konuşma teknikleri ile uygulanır. 6-7 yaşından büyük çocuklarda en etkin tedavi yöntemidir.

Kekemeliğin ilaç tedavisi yoktur. Fazla heyecan ve bunaltı varsa bunaltı girdici ilaçlar kısa süre verilebilir.

HİPERAKTİF ÇOCUKLARDA KEKEMELİK

Hiperaktif özellikler taşıyan çocuklarda kekemelik daha sık görülmektedir. Kekemeliğin nedenlerinin içinde irsiyet ve korku faktörleri sayılmaktadır. Hiperaktivite de irsi bir problemdir. Kekemelerin birincil ve ikincil akrabaların içinde de kekeme olanlarının oranından bahsedilmektedir.
Korku faktörüne gelindiğinde ise hiperaktiflerin hayal güçlerinin geniş ve zengin olması hem güzel hem de korkutucu, ürkütücü şeyleri daha fazla, hızlı ve çok hayal ettiklerini biliriz. Araştırmalarımız da kekemelik problemi olan çocukların aileleri onların çok hareketli, meraklı olduklarından bahsetmektedirler. Uyku problemleri ve gece korkularının olduğunu da belirtmektedirler. Bu konu derin olarak araştırılması gereken bir konudur.

  anasayfa












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.