2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

AŞIRI HAREKETLİ ÇOCUKLARIN OLUMSUZ ÖZELLİKLERİ
DALGIN, DİKKATSİZ, UNUTKAN, SAKAR VE KAZALARA AÇIKTIRLAR

Aşırı hareketli çocuklar dalgınlıktan dolayı pek çok hatalar yaparlar. Konuyu, dersi bildikleri çalıştıkları halde dalgınlıktan dolayı başarı ları düşer. Sınavda yanlış işar et lemeler yapabilirler.

Dikkatsizlik: Dikkatleri çabuk kaybolabilir, dağılır veya bozulur. Dış uyaranlar, ses, gürültü yüksek veya alçak sesle konuşulması dikkatlerini hızla bozabilir. Dikkat et medikleri için farklı soruyu cevaplayabilirler. Soruyu yanlış anlayabilirler. Yanlış anlamalar yapabilirler. Sorunun cevabını verirken k ayd ırmalar yapabilirler. Genel hayatlarında da dikkatsizlikler yaşarlar. Hem der s çalışırken hem de sınav sırasında dikkatsizlikleri akademik başarı larını olumsuz et kiler. Bildiklerini yanlış eksik yazabilirler. Sorularda şıkları karıştırır, gözden kaçırabilirler.

Unutkanlık: Bu durum hayatlarında hep vardır. Özellikle de sınavlarda onları çok zorlamaktadır. Şıklı sorularda, şıklara sonuna kadar bakmayı unuturlar. Yazarken unutkanlıklar yaparlar. Maddeler halindeki konuları unuturlar. Çok iyi bildikleri bir konuyu bile dışarı dan gelen bir uyaran (ses, konuşma) sonucunda unuturlar. "konu tamamen aklım dan çıktı" diye ifade erdeler. Hayatları için ger ekli olan pek çok şeyi unuturlar. Pek çok hiperaktif ve ailesi onların unutkanlıkların dan şikay et çidirler. Çok severek, pek çok paralar vererek aldıkları eşyaları bir yerlerde unutur, bırakır ve de kaybe der ler. Bu durum hem onları hem de aileyi üzer, kızdırır ve bezdirir. Çünkü bu unutkanlık ve kayb et meler sürekli olarak devam e der . Örneğin okulda kalemini, silgisini, paltosunu unutan çocuk , y et işkin yaşa geldiğinde randevularını, yapması ger eken işleri, telefon et mesi ger eken kişileri de unutmaktadır. "
Bu istem dışı unutmaların hızla azaltılması ve sonlandırılması ger ekmektedir. Bu durum dan hem kişi hem de çevresi zarar görmekte ve üzülmektedir. Hatta bu durum sonucunda da çok sevdiği arkadaşlarını kayb et mekte, dışlanmakta ya da kendi kendini utancın dan dış ortam dan soyutlayabilmektedir.
Unutkanlık onun doğa sında vardır. Bunun için ona kızmak ger eksizdir. Siz onun annesi, öğr et meni olarak ona bu konuda yol gösterici olabilirsiniz. Örneğin eşyaları üst üste, yan yana ve hep aynı yere koymasını tembihleyebilirsiniz. Ona unutmamasını sağlayacak işar et ler kullanmasını öğr et ebilirsiniz. Örneğin ufak bir çocuğun tuval et e girmesini hatırlatacak işar et leri okul çantasına, kalem kutusuna yerleştirebilirsiniz. Yine öğr et menine okul dan çıkarken tüm çocuk lara hitaben paltonu, atkını ve bereni unutmamalısın demesini rica edebilirsiniz. Siz kendi çocuğunuza paltosuna beresini, atkısını ve eldivenini nasıl yerleştirmesi ger ektiğini söyleyebilirsiniz. Örneğin bere sağ cebe, eldivenler sol cebe, atkı ise paltonun koluna yerleştirilirse kayb et me ve unutma durumu daha azalacaktır. Bir diğer yol ise iki eldiveni iple birbirine bitiştirip paltonun içine yerleştirmektir. Bu durum unutma riskini daha da zayıflatacaktır. Çünkü çocuğun elinde taşıyacağı bir den fazla şeyin sayısı arttıkça unutma, düşürme, kayb et meleri daha artacaktır. Onun bu özelliğini bilen siz onun hayatını kolaylaştıracak pek çok yolu ona gösterebilir, öğr et ebilirsiniz. Sizin çocuk luğunuzda işinize yaramış size yardımcı olmuş durumları ona bu şekilde anlatırsanız hem rahatlayacak hem de bu anılar onun bu yöntemi kullanmasında oldukça et kili olacaktır.

Sakarlık: Sürahiden bardaklarına su koyarken hep taşırırlar, dökerler. Bardakları düşürürler. Aileleri onları bu konuda sık sık uyarır. Onlar bu uyarılara kızarlar ve sert tepki gösterirler.

Kazalara Açıktırlar: Ev kazalarıyla çok sık karşı kaşıya gelirler. Düşme, yaralanmak, bir yerini kesmek, elektrikten çarpılmak, yanmak, haşlanmak ve benzerlerinden dolayı yaralanabilirler. Harek et li, aceleci, dikkatsiz ve meraklı olmak sıklıkla kazaları g et irir.
Trafik kazalarında yaralanma ve ölüm oranları yüksektir. Hayatlarındaki kazaların sık sık olması onları, bana haksızlık oluyor düşüncesine götürür. Hatta onlar veya yakın çevreleri bu konuyu nazar, göz değiyor gibi açıklamalar g et irebilirler.

geri












 
Mayıs 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.