2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1

 

.: Köşe Yazıları :.

AŞIRI HAREKETLİ ÇOCUKLARIN OLUMSUZ ÖZELLİKLERİ

KULLANDIKLARI EŞYALARIN YERLERİNİ HATIRLAMAKTA VE BULMAKTA ZORLANIRLAR.

Hiperaktif özellikler taşıyan kişiler çoğunlukla aradıklarını bulmakta zorluk çekerler. Onlarda unutkanlık, dikkatsizlik ve dalgınlık olduğu için. Örneğin anahtarını, kitabını, kalemini, çantasını nereye koyduklarını unuturlar, hatırlayamazlar. Pek çok zamanlarını eşyalarını arayarak geçiririler. Bu durum zamanlarının ve enerjilerinin boşa tüketilmesidir. Ayrıca kızarlar sinirlenirler. Aradıklarını bulamadıklarında korkunç öfke nöbetleri yaşarlar. Etraflarındaki kişileri kırar ve incitirler onlara hakarete varacak sözler sarf eder ve daha sonra kaybettikleri eşyalarını bulduklarında da söyledikleri için üzülür ve pişman olurlar. Onların bu sıkıntılı durumdan kurtulabilmeleri için öncelikle hayatlarında her şeyin sabit, değişmez birer yeri olmalıdır. Hayatlarındaki her şeyi yerine koymaya çok özen göstermelidirler. Üşenmemelidirler. Örneğin evin kapısının anahtarı hep aynı yere konmalıdır. İç çamaşırları 1. , çoraplar 2. , eldiven ve atkı 3. çekmeceye konmalıdır. Veya çanta, şemsiye hep aynı dolaba konmalıdır.
Eşyalarını kaybetme, unutma, koyduğu yeri hatırlayamama durumu ile o kadar sık karşılaşırlar ki bu durum onları arkadaşlarıyla, aileleriyle, kardeşleriyle, büyüdüklerinde de iş arkadaşlarıyla aralarını bozabilecektir. Örneğin okuldan gelen bir çocuk hemen yemeğe oturmak veya bahçeye çıkıp oynamak için önlüğünü bir yere, yakasını farklı bir yere, çantasını daha farklı bir yere atabilir. Böyle durumlarda onun için daha önceden konuşulmuş ve belirlenmiş yerlere eşyalarını koyması konusunda ona yardım edilmelidir. İşin başında bunun öğretilmesi çok yoğun ve uzun bir süreci kapsayabilir. Öncelikle böyle bir sabit düzen olursa onun hayatının ne kadar kolaylaşacağı anlatılmalı, daha sonra bu düzene uyması konusunda onu uyararak ve işi birlikte yaparak işbirliği yapılmalıdır. Bu durum alışkanlık haline gelene kadar eleştirilmemeli ve azarlanamamalıdır. Hatta bu sabit düzeni belirleyene kadar düzenli olarak ödüllendirilmelidir. Ödüllendirme hem onun durumu başarmak için gösterdiği gayreti onun için önem taşıyan kişilerin yanında vurgulamak şeklinde olabileceği gibi maddesel veya para ödülleri verilebilmelidir.
Örneğin eşyalarını dolabına asan veya düzenli katlayıp koyan çocuk bu davranışı otomatik hale gelene yani alışkanlık kazanana kadar ödüllendirilmelidir. Kadınlar veya okulla giden çocuklar çantalarının içinden aradıkları şeyleri çoğunlukla bulamazlar. Siz çocuğunuzun çantasını onunla birlikte yerleştirin ve ona bu işlemi yaparken yol gösterin. Kitaplar sağ gözde, defterler sol gözde, kalem kutusu ön gözde, harita dış gözde olacak gibi. Sonra bir süre bu düzenin korunup korunmadığını kontrol edin. Eğer korunacak olursa onu ödüllendirin. Bir süre sonra göreceksiniz artık aradığını bulamadığı için ağlamıyor, kızmıyor ve size panikle gelmiyor olacak. Hatta bu düzene o sizden fazla dikkat ve özen gösterecektir.

 

geri












 
Mayıs 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.