2
1

2
1


2
ÇOCUK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2
GENÇLİK PSİKOLOJİSİ SORUNLARI
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1

2
1


2
1

2

BEYOĞLU BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ MUTLU AİLELER MUTLU ÇOCUKLAR SEMİNERLERİMİZİ TAMAMLADIK.
1

2
1


.: MENOPOZ :.

MENAPOZ HASTALIK DEĞİL DOĞAL BİR SÜREÇ

Yapılan son nüfus sayımlarına göre,ülkemizde kadınların ortalama yaşam süresi 73 yıl olarak açıklandı. Ortalama menopoz yaşının 45-55 olduğu göz önüne alınırsa bu dönemin rahat bir şekilde atlatılması,yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve menopoz sonrası yaşanabilecek risklerden korunmak için kadınların bir uzmana görünmeleri ve kişiye özel bir menopoz planı çıkarılması gerekiyor.

Menopoz Nedir ?

Menopoz,”kadının üreme fonksiyonlarının olduğu dönemden bu fonksiyonlarının olmadığı başka bir döneme geçişi “ olarak tarif ediliyor. Kadının 1 yıl boyunca adet görmemesi de menopoz olarak tanımlanabilir. Ancak kadının doğurganlığının bitmesi olarak tanımlanan menopoz bir hastalık veya hastalık başlangıcı değil, kadının yaşamında yeni bir dönem olarak tarif ediliyor.

Belirtileri Neler ?

Kadınlar bir anda menopoza girmiyor. Aslında menopoz süreci yaklaşık 8-10 yıllık bir süreci kapsıyor. Kadınlarda bu dönemde sıcaklık basmaları,vajinada kuruluk,terleme,depresif ruh hali,deride ve gözde kurulu,yağlanma gibi yakınmalar başlıyor. Ancak pek çok kadın,yakınmalarının nedeninin menopoza bağlı olabileceğini bilmediğinden doktora başvurmuyor. Özellikle perimenopoz denilen menopoz öncesi dönemde kadından hormon düzensizlikleri yaşandığından,düzensiz kanamalar görülebiliyor ve kadının deneyimli bir uzman tarafından takibi gerekiyor. Menopoz öncesi  dönemde yaşanan sıkıntılar,adetlerin tamamen kesilerek menopoza girilen dönemde artarak devam ediyor.

Erken Menopoz Nedir ?


Erken Menopoz “kadının 40 yaş öncesi menopoza girmesi olarak tanımlanıyor.Erken menopozun çeşitli nedenleri var.Kromozomlardaki anormallikler buna sebep olabilir.
Menopozdaki Kadınların Cinsel Hayatları Nasıl Değişir ?
Menopoz dönemindeki kadınların yaklaşık %40 ile %60’ında vajinadaki kuruluk nedeniyle ağrılı ilişki yaşanıyor.Az sayıda kadında da azalan hormonlara bağlı olarak isteksizlik görülebiliyor.Bunun yanı sıra menopozun neden olduğu depresif ruh hali,ciltteki değişiklikler,göbek ve kalçada yağlanma,kadında güven kaybı yaratabiliyor ve eğer partneriyle de sorunları varsa bu sorunlar yatak odasında hemen kendini belli ediyor.
Bu dönemde hormon tedavisinin olabilmesi için doktoru ile görüşüp karar verilmesi gerekir. Ailesinde meme kanseri öyküsü olup olmadığı gibi veriler değerlendirilerek,kadının şikayetleri doğrultusunda kişiye özel bir tedavi programlanıyor. Ancak uzmanlar,burada unutulmaması gereken bir noktanın da altını çiziyorlar ve beslenme düzeni, kilo kontrolü,spor yapmak gibi faktörlerin de menopoz döneminde çok önemli olduğunu vurguluyorlar.

Kadınlar İçin Önemli Bir Dönem:

Menopoz, adet kanamalarının kesilmesi demektir. Yumurta ve hormon üretiminin ermesi anlamına gelir.Perimenopozal dönemde de kanamaların düzeninde bozulmalar meydana gelebilir.Menopozda en sık karşılaşılan şikayetler:

  • Sıcak basmaları/terleme           
  • Duygu bozuklukları/melankoli
  • Uyku bozuklukları
  • Bellekte zayıflama
  • İştah bozuklukları
  • Erkek tipi yağlama
  • Ciltte bozulma
  • Yüz, çene ve dudak üstünde tüylenme
  • Cinsel isteksizlik
  • İlişki sırasında ağrı
  • Vajinal kuruluk ve kaşıntı
  • İdrar kaçırma, sık idrara çıkma
  • Kemik ve eklem ağrıları

Menopoz türleri:
Menopoz doğal ya da tıbbi olarak başlatılmış olabilir. Yumurtalıkların ameliyat ile alınması cerrahi menopoz olarak isimlendirilir. Yumurtalıklar alınmadığı halde radyoterapi ya da kemoterapi gibi işlemler de menopoza neden olabilir. Ameliyat ile sadece rahmi alınan bir kadın, yumurtalıkları alınmadığı sürece hormon üretimi devam edeceği için menopoza girmez. Ancak ameliyat sonrası adet kanamaları gerçekleşmez.

Menopozun uzun dönem etkileri
Menopoz, kadının uzun süre fark edemeyeceği bazı problemleri de beraberinde getirir. Bunların en önemlileri  kemik erimesi ve kalp-damar sistemini ilgilendiren hastalıklardaki artıştır.

Genel Bilgiler
Menopoz kelime anlamı olarak basitçe mensturasyonun kesin olarak bitmesidir. Yunanca, "ay" (men) ve "sonlanmak" (pause) kelimelerinden oluşmaktadır. Menopoz, kadın hayatında overlerin seks hormonu (östrojen, progesteron, testosteron) üretme fonksiyonlarının bitmesiyle oluşan doğal bir olaydır. Bu hormonlar bir kadının gebe olmasını, adet görmesini sağlar; ve dolaşım sistemi, ürogenital sistem ve kemik gibi bir çok vücut fonksiyonlarını etkiler. Bazı kadınların hiç menopoz yakınması olmazken, bazılarında özellikle 40-55 yaşları arasında menopoza ait şikayetler gözlenir. Adet düzenleri bozulduğunda bir çok kadın menopoza girdiğini söylese de, menopoz bir kadının birbirini izleyen 12 ay süreyle adet görmemesidir. Menopozun başlangıcı ve ne kadar sürdüğü kadından kadına değişir.

Gerçekler
Her gün binlerce kadın menopoza girer.
Menopozdaki kadınların %75'i ateş basmalarından yakınır. (Ani olarak vücut ısısında artma) Gece olan ateş basmaları uykusuzluğa yol açabilir. %30 kadında bu şikayetler ağır geçebilir.
Sigara içilmesi erken menopozla ilişkilidir.
Menopoz, fizik ve mental sağlığı pozitif olarak etkileyebilir. Buna örnek olarak migren baş ağrısı veya endometriosiz varlığında semptomların menopozla birlikte azalmasını gösterebiliriz. Bu dönemde miyomlarda genellikle küçülür.

İndüklenmiş Menopoz
Kadınların çoğunluğu doğal menopoza girerken, bazıları da doğal menopozdan önce her iki overin çıkarılması (Bilateral ooforektomi) gibi medikal girişimler sonucu indüklenmiş menopozu yaşarlar. Her iki over, radyasyon, kemoterapi veya bazı ilaçlarla da inaktif duruma gelir ve "indüklenmiş menopoz" oluşur. Over fonksiyonlarının birden bitmesi üzerine ateş basmaları ve vajinal kuruluk gibi diğer menopoz semptomları hemen başlar. İndüklenmiş menopozda olan veya doğal menopoza 40 yaşın altında giren kadınlar sonraki yaşamlarında osteoporoz gibi sağlık problemleri açısından daha yüksek risk taşımaktadırlar. Doğal menopozdan önce histerektomi (overler alınmadan) yapılan hastalar genellikle overler hormon üretmeye devam ettiği için hemen menopoza girmezler. Yalnız bazen uterus çıkarılırken overlerin kanlanması zarar görür ve bu durum menopozla sonlanabilir.

Semptomlar
Ateş basmaları ve gece terlemeleri: Ateş basması - vücutta özellikle yüz ve boyunda ani sıcaklık yayılımı hissedilmesi - menopozun belirgin semptomudur. Genellikle yüzde kızarma ve terleme ile birlikte gözlenir. Bunları ise titreme takip edebilir. Ateş basmaları günlük yaşamı etkileyebileceği gibi eğer gece olursa (gece terlemeleri) uykuyu bozabilir. 50 yılı aşkın süredir ateş basmaları ve terlemelerin östrojen eksikliğinden kaynaklandığı bilinmektedir.
Vajinal kuruluk: Vajen dokusu kaygan kalabilmek ve elastikiyetini devam ettirebilmek için östrojene ihtiyaç duyar. Östrojen seviyelerinin menopozda düşmesi ile beraber vajinal atrofi (incelme ve elastikiyetin kaybı) oluşur. Bu genellikle vajinal kuruluğa sebep olur, cinsel birleşme rahatsız edici ağrılı hale dönüşür. Bunlara ek olarak vajinal yanma, kaşıntı, akıntı ve bazen de kanama olabilir.
Üriner problemler: Vajen ile birlikte üretra (idrarın geçtiği kanal) ve mesane düzgün çalışabilmek için östrojene ihtiyaç duyar. Menopozdaki östrojen eksikliği bu organlarda atrofiye sebep olur. Sonuç olarak sık idrara gitme, idrar yaparken yanma, gülerken veya öksürüken idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu gibi üriner problemler ortaya çıkar.
Psikolojik etkiler: Bir çok kadın için menopoz, kültürel ve sosyopsikolojik etkileri de beraberinde getirir. Kişi kendini daha telaşlı hissedip duygularda dalgalanma olabilir. Diğer semptomlar ise tahammülsüzlük, konsantrasyon eksikliği, baş ağrıları, ağlama nöbetleri, cinsel isteksizlik, yorgunluk ve depresyondur.

Teşhis
Menopoz veya perimenopoz teşhisi genellikle konulur. Yalnız doktorun ekarte etmesi gereken bazı durumlar da mevcuttur. (Tiroid hastalıkları gibi) Birçok kadın için gerekli olmasa da hormon seviyelerinin tespitinde kullanılan kan testleri de mevcuttur.

Menopozda sağlığın ve canlılığın sürdürülmesi

*Rutin düzenli egzersiz yapılması
*Kafein, şeker ve tuz kısıtlanması
*Alkol tüketiminin azaltılması
*Bazı vitamin ve kalsium gibi minerallerin kullanılması
*Hormon replasman tedavisi
*Antidepresanlar
*Kombine östrojen / testosteron
*Düşük yağlı soya ürünleriyle beraber dengeli diyet
*Her kadın bir bireydir ve kendi sağlığı hususunda karar vermelidir.

Dünyada 50 yaş ve üzerindeki kadınların sayısı artmakta yaşam belirtileri uzamaktadır. Kadınların yaşamlarının çoğu bölümünü menopozda geçirmeye başlamıştır. Menopoz tedavisi, kadınların hastalıklara karşı korunmasını, uzun dönemde sağlıklı ve kaliteli yaşamasını sağlar.

  anasayfa












 
Mart 2024
  Pzt     Sal     Çrş     Prş     Cum     Cts     Pzr  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31


YETİŞKİN PSİKOLOJİSİ SORUNLARI





































İŞ YAŞAMI PSİKOLOJİSİ SORUNLARI








CİNSELLİK




















 
 

Sitedeki tüm yazılar Uzman Psikolog Alanur Özalp'e aittir. Tüm hakları saklıdır. İzin almadan kullanılamaz.